Aalborg (AAL)
Airport (EBJ)
Airport (SGD)
Airport (AAR)
Billund (BLL)
Karup (KRP)
Kastrup (CPH)
Ronne (RNN)


Denemarken

Denemarken staat bekend om het beeld van de kleine zeemeermin, vuurtorens, havens, windmolenparken, veel strandjes en de uitgestrekte weilanden. Veel stranden zijn ook uitstekend geschikt om te duiken. Grote trekpleister van het land is Legoland. Dit is een attractiepark waar alles van Legoblokjes is gebouwd. Veel Nederlandse boeren hebben in Denemarken een boerenbedrijf opgezet. Dit komt veelal door de grond. In Denemarken is het makkelijker een groot boerenbedrijf op te zetten dan in Nederland.

 

Beste reistijd
Mei, juni, juli, augustus en september zijn de beste maanden om naar Denemarken te reizen. De temperaturen zijn mild in deze maanden en de kans op neerslag is gering.

 

Eten en Drinken
Het bekendste Deense produkt zijn prachtig belegde sneetjes (rogge)brood. Beroemd is in Denemarken ook het zogeheten 'koldt bord' (koud buffet), een misleidende naam voor een buffet dat ook kleine warme hapjes bevat. Het wordt meestal aangeboden tegen een vaste prijs, waarbij zoveel mag worden gegeten als men wil. De Deense herbergen (kro's) hebben uitstekende streekgerechten op de menukaart staan. Populair bij de Denen zelf zijn de kleine rode worstjes, die worden verkocht aan de worstkarretjes die u her en der op straat tegenkomt. Stapt u ook eens binnen bij een banketbakkerij ('konditori'), waar u absoluut niet alleen met brood de deur uitgaat. Een typisch sterk Deens drankje is akvavit, dat zeer koud dient te worden gedronken en vooral goed smaakt bij haring.

Bevolking

Ook Groenland behoort tot het Deense koninkrijk, waarmee het inwoneraantal ruim 5,50 miljoen is. Deens is de officiele taal. Het is een Noord-Germaanse taal met dialecten. Het merendeel van de Denen is lid van de Folkekirke, de gevestigde Evangelisch-Lutherse kerk.

Hoofdstad

De hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen.

Taal

Deens is de officiële taal in Denemarken.

Valuta

De munteenheid in Denemarken is de Deense kroon (DKK) (voor de actuele koersen zie bijvoorbeeld www.wisselkoers.nl). 

Vervoer

In Denemarken moet u aan de rechterkant van de weg rijden.
In Denemarken komen tolwegen voor. Een overzicht van alle tolwegen in Denemarken vindt u op ANWB.

Reisdocumenten

U dient te beschikken over een geldige identiteitskaart of paspoort.
Een visum is niet nodig.

Tijdsverschil

Er is geen tijdsverschil met Nederland.
De zomertijd in Denemarken loopt gelijk aan die van Nederland.

Water

Het water uit de kraan is veilig te drinken.

Apotheek

Veiligheid
Denemarken is een veilig land. Normale voorzichtigheid is altijd verstanding. Let op uw spullen, vooral op drukke plaatsen (markten, busstations, pleinen e.d.) en ben altijd alert op zakkenrollers.

Gezondheid
Wij adviseren u voor het in gebruik nemen van uw accommodatie elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Denemarken heeft u geen vaccinaties nodig.

Banken

U kunt overal geld pinnen (pas met cirrus logo) en ook met creditcards kunt u overal betalen. Lokaal prijsniveau - indicatieprijs lunch v.a. ca. EUR 15, diner v.a. c.a. EUR 20 - indicatieprijs kop koffie v.a. ca. EUR 3, bier v.a. ca. EUR 4, glas wijn v.a. ca. EUR 5

Flora & Fauna

 

Klimaat
Net zoals in Nederland heerst in Denemarken een gematigd zeeklimaat, zodat de zomers over het algemeen koel zijn en de winters nooit extreem koud. Wat betreft de temperatuur verschilt het weer in Denemarken weinig van dat bij ons. Doordat het land aan alle kanten door zee omgeven wordt, is er over het algemeen wel meer wind. Denemarken kent echter wel meer zonuren in de zomermaanden. Kijk voor de actuele temperatuur van uw bestemming op het internet.Alle luchthavens in Denemarken

Aalborg (AAL)
Airport (EBJ)
Airport (SGD)
Airport (AAR)
Billund (BLL)
Karup (KRP)
Kastrup (CPH)
Ronne (RNN)