Bharatpur (BHR)
Biratnagar (BIR)
Chandragadhi (BDP)
Chaurjahari (RUK)
Darchula (DAP)
Dhangarhi (DHI)
Dolpa (DOP)
Gautam Buddha (BWA)
Janakpur (JKR)
Jomsom (JMO)
Langtang (LTG)
Mahendranagar (XMG)
Meghauli (MEY)
Nepalganj (KEP)
Palungtar (GKH)
Patan (BIT)
Phaplu (PPL)
Pokhara (PKR)
Rajbiraj (RJB)
Ramechhap (RHP)
Rolpa (RPA)
Rumjatar (RUM)
Sanfebagar (FEB)
Simara (SIF)
Simikot (IMK)
Surkhet (SKH)
Taplejung (TPJ)
Tenzing-Hillary (LUA)
Tikapur (TPU)
Tribhuvan Intl (KTM)
Tumlingtar (TMI)


Nepal


Landinformatie
Namaste! Welkom in Nepal, het land van indrukwekkende landschappen, varierend van de Himalaya-keten met de 8884 meter hoge Mount Everest, tot de savannes van de Terai waar u met een beetje geluk neushoorns, tijgers en krokodillen kunt spotten. Nepal is een wereld van levende museumsteden, verstilde middeleeuwse dorpjes en Hindoe-mystiek. Welke reis u ook kiest, de uiterst vriendelijke bevolking ontvangt u met open armen. Nepal is het land waar cultuur en natuur samensmelten tot een beleving om nooit te vergeten. Aanschouw de prachtige tempels met op de achtergrond de bergen. Word wakker in het land van je dromen en kom tot rust tijdens een prachtige trektocht op het dak van de wereld!

Bevolking

In Nepal wonen ongeveer 26 miljoen, vaak zeer arme, inwoners. Hiervan wonen weer 1 miljoen mensen in de stad Kathmandu. De totale oppervlakte van Nepal is 150.000 km2. De Kathmandu Vallei en het vruchtbare Terai zijn het dichtstbevolkt, maar in de hooggelegen gebieden is het wat rustiger. Hier zult u slechts af en toe een huis aantreffen.

Wanneer er wordt gekeken naar de gemiddelde leeftijdsverwachting van de inwoners van Nepal, lijken deze op het eerste gezicht erg verontrustend. Een man wordt gemiddeld niet ouder dan 59 jaar en de vrouw slechts 58 jaar. Deze cijfers geven echter een ietwat vertekend beeld en worden sterk beïnvloed door de hoge kindersterfte. Van de 1000 kinderen, die in Nepal geboren worden, sterven er ongeveer 75. Een bedroevend hoog aantal.

De Nepalese bevolking valt onder te verdelen in drie hoofdgroepen, namelijk de Sherpa’s, die oorspronkelijk uit Tibet komen, de Tibeto-Birmanen en de Indoariërs, verder zijn er nog zo’n 35 andere etnische groepen.

Het Nepali is de officiële taal van Nepal, maar daarnaast bestaan er nog 30 andere talen. Het Nepali is echter een verplicht vak op scholen en zeker 90% van de bevolking spreekt deze taal. Met Engels kunt u in de grotere steden redelijk terecht, maar in de dunbevolkte gebieden zult u echter zelden iemand aantreffen die fatsoenlijk Engels spreekt. In de Terai wordt voornamelijk Hindi gesproken.

Hoofdstad

De hoofdstad van Nepal is Kathmandu.

Taal

De officiele taal van Nepal is het Nepali. Deze taal wordt door ongeveer de helft van de bevolking gesproken. Naast het Nepali worden er nog dertig andere talen gesproken. Met Engels kunt u zich in de grotere steden redelijk goed redden. In de dunbevolkte gebieden zult u echter zelden iemand aantreffen die Engels spreekt.

Valuta

De nationale munteenheid van Nepal is de Nepalese Rupee (NPR).

Vervoer

Er vliegen geen luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks van Nederland naar Nepal


Vluchten met overstap
Andere luchtvaartmaatschappijen die vliegen naar Nepal


Jet Airways vluchten
Etihad Airways vluchten
Malaysia Airlines vluchten
Turkish Airlines vluchten
KLM vluchten
Korean Air vluchten
Qatar Airways vluchten
Oman Air vluchten
Singapore Airlines vluchten

Elektriciteit

In Nepal heeft u in sommige gevallen een verloopstekker nodig.

Reisdocumenten

Voor Nepal is een geldig paspoort vereist dat bij vertrek uit het land nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Daarnaast is voor Nepal een visum noodzakelijk dat u bij aankomst op de luchthaven kunt aanschaffen. U dient hiervoor een pasfoto en contant geld (alleen US dollars) mee te nemen. Wij raden u echter aan dit in Nederland al te laten verzorgen door het consulaat, voor snellere afhandeling op de luchthaven. Neem voor de meest actuele gegevens contact op met de ambassade of het consulaat.

Tijdsverschil

In Nepal is het 4 uur en 3 kwartier later dan in Nederland. In onze zomertijd, is het 3 uur en 3 kwartier later.

Water

Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, kook dan het water gedurende 5 minuten. Na het water afgekoeld te hebben kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit.

Apotheek

Voor Nepal zijn vaccinaties voor DTP, Hepatitis A en Tyfus aan te raden. Raadpleeg voor meer informatie de GGD bij u in de buurt.

Banken

Banken zijn geopend van zo t/m do van 10-14 uur en sommige op vrijdag van 10-12 uur.

Flora & Fauna

De flora & Fauna van Nepal zijn even gevarieerd als het landschap. In de Himalaya vindt men wolven, beren en de zeldzame sneeuwluipaard. Nepal telt meer dan 800 vogelsoorten en verder staat het gebeid rond de Himalaya bekend om zijn vele soorten orchideeën. Er bestaan meer dan 6500 verschillende planten- en bloemensoorten in Nepal en de beste tijd om hiervan te genieten is in maart of april, dan bloeit de nationale bloem: de Rododendron.

Ook telt het land meer dan 800 verschillende vogelsoorten en leven er exotische diersoorten, zoals: o.a. de Bengaalse Tijger, het sneeuwluipaard, neushoorns, olifanten, beren, herten, apen en jakhalzen. Helaas is het vanwege het inkrimpende leefgebied van deze dieren vrijwel onmogelijk om ze in het wild te aanschouwen. Hiervoor kunt u terecht in de nationale parken.Alle luchthavens in Nepal

Bharatpur (BHR)
Biratnagar (BIR)
Chandragadhi (BDP)
Chaurjahari (RUK)
Darchula (DAP)
Dhangarhi (DHI)
Dolpa (DOP)
Gautam Buddha (BWA)
Janakpur (JKR)
Jomsom (JMO)
Langtang (LTG)
Mahendranagar (XMG)
Meghauli (MEY)
Nepalganj (KEP)
Palungtar (GKH)
Patan (BIT)
Phaplu (PPL)
Pokhara (PKR)
Rajbiraj (RJB)
Ramechhap (RHP)
Rolpa (RPA)
Rumjatar (RUM)
Sanfebagar (FEB)
Simara (SIF)
Simikot (IMK)
Surkhet (SKH)
Taplejung (TPJ)
Tenzing-Hillary (LUA)
Tikapur (TPU)
Tribhuvan Intl (KTM)
Tumlingtar (TMI)